JS Helix 3 - шаблон joomla Joomla
  • +48 91 577 7082
  • info@agriaid.pl

    Dlaczego należy wapnować

    Wapnowanie jest zabiegiem strategicznym dla żyzności i urodzajności gleby w warunkach glebowo-klimatycznych Polski.

    • Decyduje o utrzymaniu optymalnego dla roślin poziomu zakwaszenia środowiska glebowego
    • Zapewnia właściwe wykorzystanie składników pokarmowych zawartych w glebie i wnoszonych z nawozami
    • Neutralizuje toksyczne dla roślin związki powstające zakwaszonym środowisku glebowym i hamuje rozwój wielu patogenów roślin
    • Kształtuje korzystnie właściwości fizyczne gleby co sprzyja powstawaniu trwałej struktury gruzełkowatej
    • Pobudza aktywność mikrobiologiczną gleby, co sprzyja zwiększaniu przyswajalności składników pokarmowych a w szczególności zwiększa przyswajalność azotu glebowego
    • Wapń w warunkach klimatycznych Polski podlega znacznemu wymywaniu.

    Jego ubytki w skali roku szacowane są na kilkaset kg/ha w przeliczeniu na Ca0. Dlatego zabieg wapnowania należy powtarzać co 3-4 lata na tym samym polu.

     


    Bezpośrednią korzyścią z systematycznego wapnowania jest znaczny wzrost poziomu plonów w gospodarstwie w wyniku lepszego wykorzystania potencjału plonotwórczego środowiska glebowego. Im większe zakwaszenie gleby, tym większy efekt wapnowania.


    Przyczyny gorszego plonowania roślin na glebach nadmiernie zakwaszonych.

    Na glebach niewapnowanych najczęściej następuje pogorszenie wielu właściwości chemicznych, fizycznych i biologicznych.

    • W środowisku kwaśnych gleb mineralnych następuje proces uwalniania z siatki krystalicznej minerałów glebowych nadmiernej ilości rozpuszczalnych jonów glinu, żelaza i manganu, które są toksyczne dla większości roślin uprawnych. Przyczyniają się one do znacznego ograniczenia rozwoju systemu korzeniowego, głównego narządu rośliny odpowiadającego za pobieranie wody i składników mineralnych co ogranicza warunki odżywiania mineralnego roślin a następstwie prowadzi do wydania niskiego plonu.
    • Na glebach kwaśnych typowym zjawiskiem są niedobory magnezu i wapnia a także innych składników, głównie fosforu i molibdenu, które przechodzą w formy nieprzyswajalne dla roślin.
    • Stosowanie w warunkach gleb nadmiernie zakwaszonych nawozów mineralnych jest mało efektywne i w znacznym stopniu prowadzi do ich marnotrawstwa. Fosfor nawozowy, przyswajalny dla roślin w glebie kwaśnej przechodzi w formy nieprzyswajalne, a potas, zwłaszcza wyższe jego dawki mogą prowadzić do zmniejszenia pobierania magnezu co często zamiast spodziewanego wzrostu plonów powoduje ich spadek.
    • W warunkach nadmiernego zakwaszenia następuje zasadnicze ograniczenie populacji korzystnych mikroorganizmów glebowych - bakterii i promieniowców, a wzrost ilości grzybów, wśród ktorych występuje wiele patogenów roślin uprawnych.

    Ostatnio dodane

    20 October 2017
    03 October 2017

    Dane kontaktowe

    Ireneusz Pijewski

    Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Agriaid

    Lubiatowo 38A

    74 – 211 Brzesko

    IMG_0172.jpg